PERANAN SEORANG MAK CIK

Isnin yang lepas ana bermalam di rumah akak yang terletak di merotai besar. Satu panggilan telefon ku terima saat ana dan sahabat-sahabat berada dalam program review nisa..

" Da, free ka esok? Ni si along ajak datang pi rumah. esok kami datang ambil."

" InsyaALLAh free juga. ba bolehlah. sekajap juga kan."

Esoknya akak ngan abang ipar datang ke rumah and ana pun ikutla ke merotai.. Di umah akak ana biasanya akan tidur di bilik along ngn angah. along ngan angah akan join sekali. tapi bila ana atau kakak2 ana tak datang ke sana, dorang akan tidur ngan umi n abinya..

Apa yang ana nak kongsi disini, sepanjang ana berada disana segala perlakuan kita menjadi pertanyaan dan ikutan buat mereka yang masih kecil ini.

" Macik kalau tidur macik pakai tudung juga ka?" Antara persoalan yang mereka ajukan. Ana senyum sendirian.

Suatu petang, akak bawa kami ke rumah keluarga belah abang ipar. ana bersiap-siap di bilik bersama-sama anak buah.

"Along mau pakai tudung juga la." Along mengenakan tudung sekolahnya yang saat itu satu-satunya yang dah ber'iron'.

"Angah pun sama" Angah pula mengenakan tudungnya.

"Macik pakai stoking juga ka?"

"Mestilah."

"Angah mana stoking along?" Along mencari-cari stokingnya di dalam almari pakaian. begitu juga angah. walaupun hanya memakai stoking sekolah tapi ana biarkan saja. Moga-moga pendidikan informal ini berguna buat mereka nanti.

"along angah mengapa pakai tudung sekolah ni." akak ana bertanya.

" biarlah ba umi."

Dan petang itu kami pun bertolak ke rumah keluarga biras.

" Umi mana telekung along? Along mau solat ngan macik nanti" Along mencari telekungnya apabila kami tiba semula di rumah.

Maghrib itu ana solat sendirian. seusai solat, ana tolong akak jaga maisarah pula. memberi ruang dan peluang untuk kakak solat pula.

Saat ana masuk semula ke bilik ana lihat ana buah ana solat sendirian.

" along da solat??"

" sudah tapi along lupa apa yang di baca masa sujud tu. "

" k tak pa. nanti solat isyak lagi."

"along tak mau la. penat." nan tersenyum sendirian. budak-budak tak perlu ada paksaan. InsyaALLAH pembelajaran masih berterusan.

Walaupun ana jarang meluangkan masa bersama dengan mereka kesempatan yang ada ana harapkan bermanfaat. Moga-moga mereka menjadi muslimah solehah nanti.

2 comments:

Muslimin Agung said...

Amin...

nur_Mahasiswa said...

Salam Mardhotillah

Best la dengar citer tu..alhamdulillah.kalaulah ada mad'u gitu.syukur pada Allah s.w.t.

Thursday, December 4, 2008

PERANAN SEORANG MAK CIK

Posted by ~pyda313~ at 4.12.08
Isnin yang lepas ana bermalam di rumah akak yang terletak di merotai besar. Satu panggilan telefon ku terima saat ana dan sahabat-sahabat berada dalam program review nisa..

" Da, free ka esok? Ni si along ajak datang pi rumah. esok kami datang ambil."

" InsyaALLAh free juga. ba bolehlah. sekajap juga kan."

Esoknya akak ngan abang ipar datang ke rumah and ana pun ikutla ke merotai.. Di umah akak ana biasanya akan tidur di bilik along ngn angah. along ngan angah akan join sekali. tapi bila ana atau kakak2 ana tak datang ke sana, dorang akan tidur ngan umi n abinya..

Apa yang ana nak kongsi disini, sepanjang ana berada disana segala perlakuan kita menjadi pertanyaan dan ikutan buat mereka yang masih kecil ini.

" Macik kalau tidur macik pakai tudung juga ka?" Antara persoalan yang mereka ajukan. Ana senyum sendirian.

Suatu petang, akak bawa kami ke rumah keluarga belah abang ipar. ana bersiap-siap di bilik bersama-sama anak buah.

"Along mau pakai tudung juga la." Along mengenakan tudung sekolahnya yang saat itu satu-satunya yang dah ber'iron'.

"Angah pun sama" Angah pula mengenakan tudungnya.

"Macik pakai stoking juga ka?"

"Mestilah."

"Angah mana stoking along?" Along mencari-cari stokingnya di dalam almari pakaian. begitu juga angah. walaupun hanya memakai stoking sekolah tapi ana biarkan saja. Moga-moga pendidikan informal ini berguna buat mereka nanti.

"along angah mengapa pakai tudung sekolah ni." akak ana bertanya.

" biarlah ba umi."

Dan petang itu kami pun bertolak ke rumah keluarga biras.

" Umi mana telekung along? Along mau solat ngan macik nanti" Along mencari telekungnya apabila kami tiba semula di rumah.

Maghrib itu ana solat sendirian. seusai solat, ana tolong akak jaga maisarah pula. memberi ruang dan peluang untuk kakak solat pula.

Saat ana masuk semula ke bilik ana lihat ana buah ana solat sendirian.

" along da solat??"

" sudah tapi along lupa apa yang di baca masa sujud tu. "

" k tak pa. nanti solat isyak lagi."

"along tak mau la. penat." nan tersenyum sendirian. budak-budak tak perlu ada paksaan. InsyaALLAH pembelajaran masih berterusan.

Walaupun ana jarang meluangkan masa bersama dengan mereka kesempatan yang ada ana harapkan bermanfaat. Moga-moga mereka menjadi muslimah solehah nanti.

2 comments on "PERANAN SEORANG MAK CIK"

Muslimin Agung on December 4, 2008 at 7:42 PM said...

Amin...

nur_Mahasiswa on December 5, 2008 at 2:18 AM said...

Salam Mardhotillah

Best la dengar citer tu..alhamdulillah.kalaulah ada mad'u gitu.syukur pada Allah s.w.t.